Voorpret en fantaseren over vakantie bijna net zo leuk als de vakantie zelf

Interessant onderzoek onder 1100 Nederlanders in opdracht van Karvan Cévitam

WOLVEGA (NL) – Het leven is niet vol te houden zonder vakantie, vindt 1 op de 2 Nederlanders. Een vakantie in het vooruitzicht houdt ze op de been (47%). Ruim 1 op de 3 dagdroomt zelfs dagelijks over de ophanden zijnde vakantie. Is het zover, dan vindt 77% de vakantie welverdiend, blijkt uit onderzoek onder ruim 1100 Nederlanders in opdracht van Karvan Cévitam, producent van vruchtensiropen.

Op de Zuidas in Amsterdam zorgde het merk donderdag 12 juni 2014 voor een tropische verrassing voor alle nijverige dames en heren werkzaam in de omringende kantoren. De hele dag is de Karvan Cévitam Cabana, een tropische pop-up vergaderruimte (container) volgeboekt. Medewerkers van onder andere Boekel De Nerée en Progressive Recruitment maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheid om productief werken en een ontspannen vakantiegevoel te combineren.

Bewijs
Met de actie wil Karvan Cévitam aantonen dat met een scheutje fantasie je ook op een doodgewone werkdag in een vakantiestemming kunt komen. Menno van der Vlist, External Communications Manager: "Mensen zijn echt toe aan de zomer. Niets zo fijn als dat onbezonnen vakantiegevoel dat we het liefst het hele jaar vasthouden. Erover fantaseren brengt je in de stemming, met deze actie willen we die ontspannen houding vast activeren. Af en toe onbezorgd genieten is gewoon nodig!"

Nog 3 nachtjes slapen
Vakantie blijkt hard nodig om in de relax-modus te komen. 68% ervaart stress en 38% stelt zelfs vaak te maken te hebben met stressvolle situaties. 1 op de 2 Nederlanders kan dan ook op vakantie veel beter ontspannen dan tijdens het dagelijkse leven. Voor 1 op de 5 lukt ontspannen zelfs alleen echt in vakantietijd. Niet verwonderlijk dat ruim 1 op de 3 het wel ziet zitten om 365 dagen per jaar vakantie te vieren. Dagdromen biedt soelaas voor wie dit geen reële optie is. Voorpret is bijna net zo leuk als de vakantie zelf, meent 45%, en fantaseren over vakantie is op zich al een moment van ontspanning. 1 op de 5 Nederlanders telt letterlijk af; als kleine kinderen vinken zij het aantal nachtjes slapen af tot vertrek.

Werk en vakantie
1 op de 3 Nederlanders heeft de eerste dagen van de vakantie nodig om hun werk los te laten. Gelukkig laat de meerderheid zonder problemen het werk los bij het aanbreken van de vakantie. Een mogelijke reden voor deze 'instant' ontspannen houding: onze slechte bereikbaarheid. Ondanks alle smartphones en de overal beschikbare WiFi vertikken Nederlanders het om tijdens de vakantie te werken. Meer dan de helft is heel stellig: vakantie is vakantie. 62% noemt het onacceptabel om werk mee te nemen en 72% checkt geen werkmail tijdens vakantie. Een andere verklaring is het rotsvaste vertrouwen in onze collega's. Ruim driekwart vertrouwt op capabele waarnemende collega's als zij met vakantie zijn. Toch ervaart 1 op de 3 extra stress in verband met overdracht en deadlines voor vertrek. 1 op de 5 is zelfs bang voor wat zij na de vakantie aantreffen, tegenover 46% die juist zin heeft om weer te beginnen.

Verrassingen zorgen voor afleiding
Nederlanders zien bij het vooruitzicht op vakantie er vooral naar uit hun wekker (43%), het binnen zijn (35%) en de stroom aan mail (22%) te missen. Toch is het belangrijk om ook in het dagelijkse leven te ontladen en te ontspannen.
"Doe aan stress-delete", vertelt Carien Karsten, coach en auteur van boeken over stress. "Even naar buiten of een potje gamen om je zinnen te verzetten." Een andere tip is om sleur te doorbreken. "Iedere keer dat je jezelf verrast komt dopamine vrij, een positief hormoon. Vervang eens je kop koffie door iets nieuws, of vergader op een ongewone locatie."
Op die bijzondere vergaderruimte in Amsterdam werden hardwerkende Zuidas medewerkers vandaag getrakteerd. In de Cabana werden zij op hun wenken bediend met ijskoude glazen Karvan Cévitam Ice Tea als dorstlesser. Een simpele manier om in een vakantiestemming te komen, blijkt. 57% associeert het drankje namelijk meteen met verkoeling op een warme dag.

Over het onderzoek
In mei 2014 heeft PanelWizard in opdracht van Karvan Cévitam onderzoek gedaan naar de mening van Nederlanders over ontspanning, stress, en de verhouding tussen vakantie en de dagelijkse beslommeringen. In totaal participeerden 1109 respondenten aan het onderzoek, representatief voor de Nederlandse bevolking op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie. Aanleiding voor het onderzoek is de campagne rond zomervakantie die gelanceerd is door Karvan Cévitam. De onderzoekssamenvatting treft hieronder aan.

Rozenbottels en Karvan Cévitam
Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de scheepvaart stil en konden er geen sinaasappels naar Nederland verscheept worden. De regering was bezorgd vanwege een mogelijk tekort aan vitamine C. Rozenbottels bleken bij uitstek geschikt om dit tekort op te lossen. Onder de naam Karvan Cévitam ontstond zodoende in 1948 de eerste rozenbottelsiroop. Karvan Cévitam is inmiddels een A-merk van HJ Heinz. Heinz is een van de grootste producenten van consumentenvoeding ter wereld. In Nederland is Heinz verantwoordelijk voor o.a. de merken Heinz, Honig, De Ruijter Venz, Brinta, Roosvicee, Amoy, Wijko, HP Sauce en Lea & Perrins.

Info Karvan Cévitam:
http://nieuws.karvancevitam.nl/driekwart-van-de-nederlanders-vindt-vakantie-welverdiend
http://www.karvancevitam.nl/

Vakantie op locatie. Nederlanders snakken naar vakantie. 1 op de 3 fantaseert dagelijks over de aanstaande vakantie en 36% ziet het wel zitten om het hele jaar door vakantie te vieren. Dat laatste is voor de meesten niet mogelijk, maar voor een aantal kantoormedewerkers in Amsterdam was het 12 juni 2014 wel vast voor één dag zomervakantie. Daar had Karvan Cévitam een tropische vergaderruimte in een container gecreëerd. In het volgeboekte vertrek werd door onder andere medewerkers van Boekel De Nerée druk vergaderd. Tegelijkertijd genoten de deelnemers van zand, zon en een verkoelende traktatie. Vakantie op locatie. Nederlanders snakken naar vakantie. 1 op de 3 fantaseert dagelijks over de aanstaande vakantie en 36% ziet het wel zitten om het hele jaar door vakantie te vieren. Dat laatste is voor de meesten niet mogelijk, maar voor een aantal kantoormedewerkers in Amsterdam was het 12 juni 2014 wel vast voor één dag zomervakantie. Daar had Karvan Cévitam een tropische vergaderruimte in een container gecreëerd. In het volgeboekte vertrek werd door onder andere medewerkers van Boekel De Nerée druk vergaderd. Tegelijkertijd genoten de deelnemers van zand, zon en een verkoelende traktatie.

Vakantie op locatie. Nederlanders snakken naar vakantie. 1 op de 3 fantaseert dagelijks over de aanstaande vakantie en 36% ziet het wel zitten om het hele jaar door vakantie te vieren. Dat laatste is voor de meesten niet mogelijk, maar voor een aantal kantoormedewerkers in Amsterdam was het 12 juni 2014 wel vast voor één dag zomervakantie. Daar had Karvan Cévitam een tropische vergaderruimte in een container gecreëerd. In het volgeboekte vertrek werd door onder andere medewerkers van Boekel De Nerée druk vergaderd. Tegelijkertijd genoten de deelnemers van zand, zon en een verkoelende traktatie.

 

Samenvatting onderzoek zomervakantie en dagelijkse stress – Karvan Cévitam

Over het onderzoek
In opdracht van Karvan Cévitam voerde Panelwizard in mei 2014 een onafhankelijk onderzoek uit naar de mening van Nederlanders over ontspanning en stress in relatie tot vakantie. De vergelijking tussen vakantie en de dagelijkse bezigheden en beslommeringen vormt het uitgangspunt, met speciale aandacht voor de verschillende gevoelens en gedachten die ‘vakantie’ oproept. In totaal participeerden 1109 respondenten aan het onderzoek, representatief voor Nederlanders op basis van geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie. De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar en ouder, met een toegevoegde crossing naar werksituatie.

Stress / druk leven
Maar weinig Nederlanders krijgen het voor elkaar om het leven stressvrij door te komen. Slechts een op de tien ervaart nooit stress. Het merendeel ontkomt er niet aan: 68% geeft aan stress te ervaren, waarvan 38% aangeeft vaak te maken te hebben met stressvolle situaties. Dit percentage ligt hoger bij personen die een fulltime baan hebben (48%). Maar liefst 42% van de ondervraagden heeft veel zaken aan zijn hoofd waarover hij zich druk maakt. Met name vrouwen geven aan veel te piekeren en peinzen; 47% versus 37% van de mannen. Met een score van 55% blijken met name jongeren onder de 30 jaar zich druk te maken. Te maken hebben met stressvolle situaties en je leven als stressvol beschouwen lijken niet synoniem te zijn.  44% van de Nederlanders komt in aanraking met stress, toch beschouwt nog geen kwart zijn leven als stressvol.

Verdiende vakantie houdt Nederlanders op de been
De meeste Nederlanders gaan nog geregeld met vakantie. Slechts 8% van de ondervraagden gaat nooit op vakantie. Wie wel gaat vindt dat ze hier hard voor hebben gewerkt. Maar liefst 77% vindt dat zij hun vakantie echt verdienen. Niet alleen de overgrote meerderheid van de fulltime werkers (86%) is van mening dat de vakantie verdiend is, ook twee op de drie Nederlanders zonder baan vindt de vakantie een verdienste. Opvallend is dat bijna de helft (45%) van de ondervraagden het drukke leven niet vol zou houden zonder vakantie. Dit geldt vooral voor mensen met een fulltime baan (60%). Een vakantie in het vooruitzicht houdt je op de been, vindt bijna de helft van de Nederlanders (47%); ze kijken er ontzettend naar uit. Niet zo raar; 1 op de 2 Nederlanders kan zich op vakantie veel beter ontspannen dan tijdens het ‘normale’ dagelijkse leven. Dit geldt met name voor jongeren onder de 30 jaar (60%) en gezinnen met jonge kinderen (58%). Sommigen hebben een vakantie echt voor een moment van totale rust nodig; voor 20% geldt dat zij zich alleen echt ontspannen voelen wanneer ze vakantie hebben. We zijn eraan toe lijkt: 57% verlangt vaak naar een vakantie, of zij nu een vakantie hebben geboekt of niet. Dit is iets dat waar vooral jongeren onder de 30 doen zich in kunnen vinden (70%).

Rotsvast vertrouwen in collega’s
Zitten Nederlanders eenmaal in het vliegtuig of voor hun tent op de camping, dan denken de meesten niet langer aan hun werk. 1 op de 3 Nederlanders (32%)  heeft wel de eerste dagen van de vakantie nodig om hun werk los te laten. 1 op de 8 (13%) lukt het de gehele vakantie slechts gedeeltelijk; af en toe ervaren zij spanning als ze aan werk denken. Gelukkig kan meer dan de helft  (53%) wel direct totaal ontspannen; zij laten zonder problemen hun werk los bij het aanbreken van de vakantie. Een mogelijke reden voor deze ‘instant’ ontspannen houding is te vinden rotsvaste vertrouwen dat Nederlanders hebben in hun collega’s. Ruim driekwart (77%) vertrouwt erop dat zijn/haar collega’s hun werk goed waarnemen als zij met vakantie zijn. Waar een dikke een op de drie Nederlanders (36%) wel extra stress ervaart in verband met  overdracht en deadlines voordat zij met vakantie gaan, maakt slechts 19% zich zorgen over eigen projecten/taken/werk al zij weg zijn. Ook is slechts 19% bang voor wat zij na de vakantie aantreffen.

Vakantie is vakantie
Een andere mogelijke verklaring voor het gemak waarmee de meeste Nederlanders hun dagelijkse beslommeringen van zich af zetten is wellicht hun slechte bereikbaarheid. Ondanks de opkomst van smartphones en tablets en de overal gratis beschikbare WiFi vertikken Nederlanders het om tijdens een vakantie door te werken. Meer dan de helft (52%) is hier heel stellig in: vakantie is vakantie. Zij zijn absoluut niet bereikbaar en totaal niet bezig met werkzaken als zij met vakantie zijn. Het leeuwendeel van de Nederlanders vindt het onacceptabel om werk mee te nemen als dit zo zou uitkomen (62%), en leest en verstuurt geen werkmailtjes tijdens vakantie (72%). Toch is bijna een kwart (22%) nog wel telefonisch bereikbaar tijdens de vakantie.

Nog 3 nachtjes slapen
Ook als we niet met vakantie zijn kunnen we al volop van het idee van vakantie genieten, blijkt. Bijna de helft van de ondervraagden (45%) vindt de voorpret van vakantie bijna net zo leuk als de vakantie zelf en beschouwt fantaseren over vakantie als een moment van ontspanning.  Ruim 1 op de 3 Nederlanders (35%) droomt en fantaseert met een vakantie in het vooruitzicht hier dan ook iedere dag wel even over. Met name vrouwen (40%) kunnen zich hier dagelijks mee vermaken, mannen doen dit minder (30%). 1 op de 5 Nederlanders (22%) is zelfs echt aan het aftellen. Net als kleine kinderen vinken zij het aantal nachtjes slapen af tot zij vertrekken.

Mogen we weer naar kantoor?
Het lijkt of veel Nederlanders dik tevreden over hun huidige werk. Hoe men ook heeft uitgekeken naar een vakantie of eraan toe was, bijna de helft 46% heeft na een vakantie zin om weer aan het werk aan te gaan. Een kwart (24%) is het hier niet mee eens en heeft helemaal geen zin om weer aan de slag te gaan. 40% is zich tijdens de vakantie alweer aan het voorbereiden op werk; naarmate het einde van de vakantie nadert zijn zij alweer aan het nadenken over wat ze allemaal moeten doen bij terugkomst. Van 8% hoeft het allemaal überhaupt niet zo. Deze kleine groep vindt vakantie maar niks en gaat liever door met zijn of haar dagelijkse dingen. Daartegenover ziet 36% het wel zitten om 365 dagen per jaar vakantie te vieren, als dit zou kunnen. Opvallend is dat dit geldt voor maar liefst 42% van de mannen en maar 28% van de vrouwen.

Toch vooral die wekker
En als we dan eenmaal weg zijn, relaxend aan het strand of op de camping, wat missen we dan vooral absoluut niet? Voor 43% staat met stip op één de wekker. 32% is vooral blij dat zij niet de hele dag binnen hoeven te zitten en 23% mist specifiek hun mailbox het allerminst, die zijn nu niet hoeven te lezen en beantwoorden. En verrassend genoeg staat op nummer 4 van de dingen die we even niet missen onze vrienden en familie: 22% vindt het heerlijk even geen sociale verplichtingen te hebben. 1 op de 10 Nederlanders mist vooral hun baas allerminst. Aan de hand van de antwoorden is een top 10 van minst gemiste dagelijkse beslommeringen op te stellen:

1.    Mijn wekker (43%)
2.    De hele dag binnen zitten / zijn (35%)
3.    De mailbox en/of post om te lezen en te beantwoorden (23%)
4.    Sociale verplichtingen (22%)
5.    Deadlines (20%)
6.    Vergaderingen (18%)
7.    Het verkeer/de files/openbaar vervoer (16%)
8.    De afwas en was doen (16%)
9.    Koken (15%)
10.    Mijn leidinggevende (12%)

Chillen met je moeder
Niet de zon, het exotische eten of de onbekende stadjes en dorpjes doen ons volop genieten van onze vakantie; het zijn toch vooral de mensen met wie we er even tussenuit zijn. De meeste ondervraagden antwoorden op de vraag waar zij het meest van genieten tijdens een vakantie namelijk het samenzijn met hun geliefde, vrienden en/of familie (23%) . Verder vinden veel Nederlanders het fijn om even helemaal zelf te bepalen wat zij iedere dag doen (20%) en genieten ze van de rust (18%). Aan de hand van de antwoorden is een top 7 van dingen op te stellen waarvan het meest wordt genoten tijdens een vakantie:

1.    Het samenzijn met mijn dierbaren (geliefde/familie/vrienden) (23%)
2.    Zelf bepalen wat ik iedere dag doe (20%)
3.    De rust (18%)
4.    Een andere omgeving ontdekken (17%)
5.    Het lekkere weer (14%)
6.    Uitslapen (5%)
7.    Lekker eten en drinken (2%)

Eerste vakwerktenten in Limburg “opgezet”
Gemeente Súdwest-Fryslân dringt bij provincie aan ...