Tour de Frise en France: de ultieme kennismaking met Friesland

‘Oude Liefde’ helpt Friesland Holland bij bewerken Franse markt

Corien Prins presenteert haar gerestaureerde Friese jacht en Tour de Frise op het Festival de Loire van 21 tot en met 25 september 2011. Het bureau voor toerisme Friesland Holland sponsort haar aanwezigheid.
Corien Prins presenteert haar gerestaureerde Friese jacht en Tour de Frise op het Festival de Loire van 21 tot en met 25 september 2011. Het bureau voor toerisme Friesland Holland sponsort haar aanwezigheid.

WOLVEGA (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland gaat Franse vakantiegangers naar Friesland lokken. Daarvoor is het concept Tour de Frise ontwikkeld, een meerdaagse fiets-, vaar- en bustocht langs de cultuurhistorische highlights van Friesland.

21 september 2011 start de promotie van de arrangementen op het grote maritieme Festival de Loire in Orléans, 150 km ten zuiden van Parijs. Hierbij wordt samengewerkt met Corien Prins en Charles Koek van het scheepsrestauratiebedrijf Oude Liefde in Workum. Zij nemen met een origineel Fries jacht deel aan het evenement in Orléans met 200 traditionele zeilschepen, waaronder enkele Nederlandse. Ook het Hindelooper Viswijvenkoor Grietje Sprot is van de partij. Er worden 600.000 bezoekers verwacht.

Historie

Fransen hebben grote interesse voor oude schepen, cultuurhistorie, verblijven graag in historische logementen en hebben een bourgondische leefstijl. Daar haakt de Friese promotieorganisatie op in met speciale arrangementen waarin de Friese keuken en streekproducten een grote rol spelen.

Directeur Albert Hendriks: “Onze vakantiegidsen en toeristenkaarten zijn al in het Frans, maar Tour de Frise is een op de interesses van Fransen gerichte lokeend. Dat concept kunnen we ook gebruiken voor promotieactiviteiten in het Franstalige deel van België, Wallonië.”

Tour de Frise is ook een kennismaking met het terrasleven in Friesland en Friese streekproducten, zoals hier bij restaurant It Posthûs aan de Dokkumer Ee in Burdaard (Markant Friesland Route). Sloten — “la plus petite ville du monde” (kleinste stadje ter wereld) — en stadsomroeper Pieter Haringsma vormen samen één van de vele highlights van de Tour de Frise.

Tour de Frise is ook een kennismaking met het terrasleven in Friesland en Friese streekproducten, zoals hier bij restaurant It Posthûs aan de Dokkumer Ee in Burdaard (Markant Friesland Route).

Sloten — “la plus petite ville du monde” (kleinste stadje ter wereld) — en stadsomroeper Pieter Haringsma vormen samen één van de vele highlights van de Tour de Frise.

Het logo van Friesland Holland’s nieuwe vakantieformule ‘Tour de Frise’. Corien Prins (35) en Charles Koek (40) hebben zich sinds 2003 toegelegd op de restauratie van varend erfgoed en nieuwe houten boten. Tussen hen in hun drie kinderen. Corien is verpleegkundige in een huisartsenpraktijk en net als haar partner verrukt van oude Friese houten schepen. Charles was tot 2002 stuurman op de grote vaart en leerde vanaf toen schepen restaureren. “Dat is zo ambachtelijk dat je het niet op school kunt leren.”

Het logo van Friesland Holland’s nieuwe vakantieformule ‘Tour de Frise’.

Corien Prins (35) en Charles Koek (40) hebben zich sinds 2003 toegelegd op de restauratie van varend erfgoed en nieuwe houten boten. Tussen hen in hun drie kinderen. Corien is verpleegkundige in een huisartsenpraktijk en net als haar partner verrukt van oude Friese houten schepen. Charles was tot 2002 stuurman op de grote vaart en leerde vanaf toen schepen restaureren. “Dat is zo ambachtelijk dat je het niet op school kunt leren.”

10-Daags fietsarrangement

Het 10-daagse fietsarrangement Tour de Frise kost € 795,- per persoon (bij twee personen in een hotelkamer) op basis van half pension en inclusief toeristenbelasting, bagagevervoer van hotel naar hotel, pech-onderweg-service en een uitgebreide routeinformatiepakket met kaarten en gidsen voor een goede reisvoorbereiding thuis.

9 Overnachtingen op basis van half pension:

3 x historisch hotel in Gaasterland (starthotel met parkeergelegenheid), 1 x hotel in Sneek, 1 x hotel in Leeuwarden, 1 x historisch hotel in Dokkum, 2 x hotel aan het water in Earnewâld, 1 x historisch hotel in Joure of Sint Nicolaasga.

Dag 1, een zondag:

Aankomst in een historisch logement in Gaasterland.

18.00-20.00 uur: Diner. Overnachting in hotel in Gaasterland.

Dag 2, een maandag:

10.00-18.00 uur: Friese IJsselmeerkust, Rode Klif, geschiedenis Stavoren, Schaatsmuseum en stadswandeling in Hindeloopen en terug via Koudum en Galamadammen naar hotel in Gaasterland. Lunchidee: Vrouwtje van Stavoren, restaurant ’t Havenhoofd aan de haven of vis bij zanger en vishandelaar Doede Bleeker.

18.00-20.00 uur: Diner. Overnachting in hotel in Gaasterland.

Dag 3, een dinsdag:

10.00-18.00 uur: Bezoek Sloten, kleinste stadje ter wereld, Elfstedencultuur; UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer, historische ontwikkeling visserij, Zuiderzee, Afsluitdijk, IJsselmeer en Noordoostpolder. Via de zeedijk en Oudemirdum (Mar en Klif) terug naar hotel in Gaasterland.

18.00 uur: Diner. 20.00 uur: Einde diner. Overnachting in hotel in Gaasterland.

Dag 4, een woensdag:

10.00-18.00 uur: Van Balk via Woudsend (korenmolen ’t Lam met nostalgische winkel), palingdorp Heeg naar Sneek met o.a. het Scheepvaartmuseum en stoomtrein.

18.00 uur: Diner. 20.00 uur: Einde diner. Overnachting in hotel in Sneek.

Dag 5, een donderdag:

10.00-18.00 uur: Van Sneek via Bears (Uniastate, infocentrum stinzen en staten) naar Leeuwarden (Fries Museum, Mata Hari, Oldehove). Lunchidee: Hotel en restaurant Weidumerhout aan de Zwette (Elfstedenschaatsroute).

18.00 uur: Diner. 20.00 uur: Einde diner. Overnachting in hotel in Leeuwarden.

Dag 6, een vrijdag:

10.00-18.00 uur: Van Leeuwarden naar Dokkum via deel Markant Friesland Route, zoals Burdaard met molen De Zwaluw en de terp van Hegebeintum met bezoekerscentrum. Lunchidee: Hotel en restaurant It Posthûs aan de Dokkumer Ee.

18.00 uur: Diner. 20.00 uur: Einde diner. Overnachting in historisch hotel in Dokkum.

Dag 7, een zaterdag:

10.00-18.00 uur: van Dokkum via Damwâld (De Sûkerei, wâldhúskes) en Noardburgum (klompenmuseum Scherjon) naar Earnewâld. Lunchidee: Historische restaurantboerderij De Pleats in Burgum.

18.00 uur Diner in restaurant aan het water. 20.00 uur Einde diner. Overnachting in Nationaal Park-hotel Princenhof.

Dag 8, een zondag:

10.00-13.00 uur Bezoek skûtsjemuseum De Stripe, Fries Landbouwmuseum en Bezoekerscentrum Nationaal Park (It Fryske Gea) in Earnewâld. 14.00-16.00 uur Rondvaart door Nationaal Park De Alde Feanen. Lunchidee: restaurant Pure Prince.

18.00 uur Diner in restaurant aan het water. 20.00 uur Einde diner. Overnachting in Nationaal Park-hotel Princenhof.

Dag 9, een maandag:

10.00-18.00 uur: van Earnewâld via Warten (museum Súdwâl en historische werf en restaurant It Skûthûs), Grou, Jirnsum, Terherne (Kameleon) en Goïngarijp (klokkenstoel) naar Joure (Museum Joure, Douwe Egberts, klokkenmakerijen) of St Nicolaasga. Lunchidee: restaurant De Klokkenstoel.

18.00 uur Diner. 20.00 uur Einde diner. Overnachting in Herberg Joure of De Oorsprong in St. Nicolaasga (voormalige stoeterij).

Dag 10, een dinsdag:

10.00-18.00 uur: van Joure of St. Nicolaasga (wijngaard De Heidepleats), via Sloten (zeker een tweede bezoek waard), De Jerden, oever Slotermeer, Bargebek en Balk terug naar het beginpunt, een hotel in Harich of Rijs. Lunchidee: restaurant in Sloten of “fish and chips” aan de loswal.

18.00 uur Einde reis. Aansluitende extra overnachting in hotel in Harich of Rijs mogelijk (reserveren bij boeking van het arrangement).

Een kijkje in de restauratiehal van de Oude Liefde aan de Hoekseize in Workum. De kinderen van Corien Prins en Charles Koek krijgen vanaf de geboorte te zien hoe vader van een “puinhoop” een museumwaardig Fries houten zeiljachtje maakt.

Een kijkje in de restauratiehal van de Oude Liefde aan de Hoekseize in Workum.

De kinderen van Corien Prins en Charles Koek krijgen vanaf de geboorte te zien hoe vader van een “puinhoop” een museumwaardig Fries houten zeiljachtje maakt.

Combert Burger, die hier een vlet, een bijbootje, opkanpt, was enkele jaren compagnon van Charles Koek. Hij werkt nu als ZZP’er voor de Workumer werf. Combert Burger, die hier een vlet, een bijbootje, opkanpt, was enkele jaren compagnon van Charles Koek. Hij werkt nu als ZZP’er voor de Workumer werf.

Combert Burger, die hier een vlet, een bijbootje, opkanpt, was enkele jaren compagnon van Charles Koek. Hij werkt nu als ZZP’er voor de Workumer werf.

 info: www.oude-liefde.nl

www.tourdefrise.nl

 

“Metrokaarten” van provincie ook in Ostfriesland z...
Aquanaut Yachting met vier schepen naar Hiswa te W...