Sterren voor huurboten en charterbases

Charter Boat Classification

Logo CBC
Logo CBC

WOLVEGA (NL) – Charter Boat Classification, afgekort CBC. Zo heet het onderdeel van het bureau voor toerisme Friesland Holland dat huurboten gaat classificeren in formaties met één ster tot maximaal vijf sterren. De organisatie begint met het kwalificeren van motorjachten in het topsegment, want daar is volgens directeur Albert Hendriks de meeste onduidelijkheid over wat écht ‘royal class’ of ‘premium class’ is. Naast de techniek en het comfort aan boord worden ook de charterbasis, de geboden veiligheid en services in het beoordelingssysteem opgenomen. Reviews kunnen wel op de nieuwe site charterboat.nl geplaatst worden, maar hebben geen invloed op de toekenning van het aantal sterren aan het jacht. De deelname aan de bootclassificatie, die inmiddels is gestart, is vrijwillig.

“De door ons benaderde verhuurders van heel luxe motorjachten reageren enthousiast, want zij moeten zich steeds meer uitsloven om uit te leggen waarom hun uitzonderlijk rijk uitgeruste boot duurder is dan een jacht van de concurrent, dat ogenschijnlijk gelijk is, maar lager geprijsd is. Daarnaast komt het vaak voor dat buitenlandse consumenten, die via een touroperator voor veel geld een vrij gewone boot hebben gehuurd, niet weten dat ze door rechtstreeks bij de eigenaar te boeken voor hetzelfde geld een topschip hadden gehad. Als promotiebureau willen we graag dat een door ons gelokte gast goede waar voor zijn geld krijgt, maar we vinden ook dat de jachtverhuurder een faire beloning verdient voor de door hem gedane investeringen en inspanningen.”

Heel inzichtelijk
Hendriks: “Wij hanteren een heel transparant puntensysteem met harde scheidslijnen dat door middel van een zeer uitgebreid factsheet snel laat zien waarom je voor het ene jacht meer betaalt dan voor het andere jacht dat op het oog hetzelfde is. Nu gebeurt het dat boten als super luxe gepresenteerd worden, terwijl ze dat niet blijken te zijn, waardoor wij later op de vakantiebeurs of per mail op de flikker krijgen omdat de door ons geworven huurder een heel andere ervaring had. Qua marketing is het helemaal niet verkeerd om drie- en viersterrenjachten of heel simpele boten te verhuren. Voor iedere categorie en prijsklasse is een markt, net als in de hotellerie. Daarenboven weten we dat Friesland qua boothuur algeheel zeer concurrerend is in alle categorieën, dus kan een verhuurder altijd scoren als hij netjes is.”

Boot huren in Friesland:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Jaap Goos en Steven Duursma stappen van boord
Verbeter- en promotieclub voor Akkrum en omgeving