Plan voor hotel met haven aan Elfstedenroute!

Multi-thema hotel à la Galamadammen in Balk

 

Op vrijdag 2 november 2012 heeft wethouder Bram Bonnema (tweede van links) op het terrein van watersportbedrijf Harcos, samen met gedeputeerde Jannewietske de Vries (rechts), het startsein gegeven voor de zoektocht naar een enthousiaste hotelhouder. Helemaal links Jaap Goos, programmamanager van het provinciale Friese Meren-project, en derde van links burgemeester Willem Hoornstra.
Op vrijdag 2 november 2012 heeft wethouder Bram Bonnema (tweede van links) op het terrein van watersportbedrijf Harcos, samen met gedeputeerde Jannewietske de Vries (rechts), het startsein gegeven voor de zoektocht naar een enthousiaste hotelhouder. Helemaal links Jaap Goos, programmamanager van het provinciale Friese Meren-project, en derde van links burgemeester Willem Hoornstra.

BALK (NL) – Wat bijna nergens mogelijk is, kan in Balk: een nieuw thematisch havenhotel aan de Elfsteden vaar-, fiets- en schaatsroute. Burgemeester Willem Hoornstra en zijn wethouderlijke metgezellen willen nog even stunten, namelijk “het gat van Balk” dichten voordat de gemeente Gaasterlân-Sleat verleden tijd is. 1 januari 2014 is hun gemeente, waarvan Balk de hoofdplaats is, onderdeel van de fusiegemeente Friese Meren (Gaasterlân-Sleat, Skarsterlân, Lemsterland). En dan bestaat de gerede kans dat de ambtelijke molens net zo langzaam gaan draaien als die van de fusiegemeente Súdwest Fryslân.


FNP-wethouder Bram Bonnema (Ruimtelijke Ordening) zoekt met spoed een ondernemer voor het ontwikkelen van een passantenhaven met diverse (horeca) voorzieningen. “Gedacht wordt aan een haven met hotel, recreatieappartementen, een restaurant of een bed and breakfast.”

Toerismegedeputeerde Jannewietske de Vries spreekt bestuurders, ambtenaren, een handvol ondernemers en de pers toe op het terrein van Harcos Watersport. Obe Slippens uit Balk verkocht zijn hallen aan de gemeente. Eind dit jaar is de overdracht. Balk is leuk, ook buiten het hoogseizoen, weet wethouder Bram Bonnema, lachend naast toerismegedeputeerde Jannewietske de Vries. Die ziet een veelzijdig havenhotel aan de Luts ook helemaal zitten. Aan het roer van zijn Antaris elektrosloep de eveneens vrolijke “multi-miljonair” Obe Slippens. Hij verkocht zijn sloepenbedrijf “voor een heel normale prijs” aan de gemeente Gaasterlân-Sleat.

Toerismegedeputeerde Jannewietske de Vries spreekt bestuurders, ambtenaren, een handvol ondernemers en de pers toe op het terrein van Harcos Watersport. Obe Slippens uit Balk verkocht zijn hallen aan de gemeente. Eind dit jaar is de overdracht.

Balk is leuk, ook buiten het hoogseizoen, weet wethouder Bram Bonnema, lachend naast toerismegedeputeerde Jannewietske de Vries. Die ziet een veelzijdig havenhotel aan de Luts ook helemaal zitten. Aan het roer van zijn Antaris elektrosloep de eveneens vrolijke “multi-miljonair” Obe Slippens. Hij verkocht zijn sloepenbedrijf “voor een heel normale prijs” aan de gemeente Gaasterlân-Sleat.

Havenkwartier
De gemeente Gaasterlân-Sleat wil in Balk een Havenkwartier ontwikkelen rondom de te slopen gebouwen van het voormalige sloepenbedrijf Harcos. Toerismegedeputeerde Jannewietske de Vries gaf daarvoor 2 november 2012 het officiële startsein.
Met circa 3800 inwoners is Balk de grootste plaats in de gemeente Gaasterlân-Sleat. Uniek aan Balk is de ligging aan zowel het water (Slotermeer/Sleattemer Mar) als parkachtige bospercelen.

Touwtrekkerij aan de schuifdeuren van Harcos’ hallen. Leerlingen van de Ludgerusskoalle starten met gedeputeerde De Vries de sloop. Hier aan de Luts, waar wethouder Bonnema een toespraak houdt, mag een grote verblijfsaccommodatie met restaurant en passantenhaven worden gebouwd. Aan de overkant staan groepsaccommodaties en zeilscholen als de Stripe en de Ulepanne.

Touwtrekkerij aan de schuifdeuren van Harcos’ hallen. Leerlingen van de Ludgerusskoalle starten met gedeputeerde De Vries de sloop.

Hier aan de Luts, waar wethouder Bonnema een toespraak houdt, mag een grote verblijfsaccommodatie met restaurant en passantenhaven worden gebouwd. Aan de overkant staan groepsaccommodaties en zeilscholen als de Stripe en de Ulepanne.

Eson-stad: nieuwe grachtenpanden aan de nieuwe insteekhaven achter Harcos in Balk.

Eson-stad: nieuwe grachtenpanden aan de nieuwe insteekhaven achter Harcos in Balk.

Bonnema: “Balk is een geliefde bestemming voor fietsers, wandelaars en watersportliefhebbers. Boten kunnen via de rivier De Luts gemakkelijk het vernieuwde en levendige centrum bereiken. Dankzij het project ‘Met de boot naar het bos’ varen fluisterboten vanaf 2013 ook door het bos. De gemeente heeft plannen ontwikkeld om Balk nog aantrekkelijker te maken voor de watersport. Deze plannen zijn onderdeel van Masterplan Balk. Dit plan is opgesteld door gemeente Gaasterlân-Sleat en Het Friese Merenproject. Een van de plannen is het realiseren van een passantenhaven met voorzieningen, zoals horeca. Grenzend aan De Luts ligt het Havenkwartier. Dit gebied is in totaal 15.350 m² groot en is momenteel geheel in eigendom van de gemeente. Voor dit gebied is de gemeente op zoek naar een enthousiaste marktpartij die de beoogde ontwikkeling wil en kan realiseren en exploiteren.”

Op deze toplocatie aan de Luts, het voormalige Harcos-terrein, wil de gemeente Gaasterlân-Sleat zo snel mogelijk een hotel met restaurant. Snel, omdat de gemeente 1 januari 2014 opgaat in de fusiegemeente Friese Meren en de verwachting is dat daarna de slagvaardigheid van het regionale bestuur een stuk minder zal zijn. Op deze toplocatie aan de Luts, het voormalige Harcos-terrein, wil de gemeente Gaasterlân-Sleat zo snel mogelijk een hotel met restaurant. Snel, omdat de gemeente 1 januari 2014 opgaat in de fusiegemeente Friese Meren en de verwachting is dat daarna de slagvaardigheid van het regionale bestuur een stuk minder zal zijn.

Op deze toplocatie aan de Luts, het voormalige Harcos-terrein, wil de gemeente Gaasterlân-Sleat zo snel mogelijk een hotel met restaurant. Snel, omdat de gemeente 1 januari 2014 opgaat in de fusiegemeente Friese Meren en de verwachting is dat daarna de slagvaardigheid van het regionale bestuur een stuk minder zal zijn.

Grote vrijheid
Bonnema: “De te selecteren partij wordt eigenaar van het gebied en krijgt veel vrijheid om eigen ideeën te ontwikkelen. Zowel individuele bedrijven als samenwerkingsverbanden van bedrijven kunnen zich in de selectiefase inschrijven. Tot en met 1 februari 2013 kunnen ondernemers hun interesse kenbaar maken.  Op basis van de inschrijvingen worden drie partijen geselecteerd. Deze partijen wordt  gevraagd om met een schetsontwerp te komen. Op basis van dit ontwerp en de financiële informatie wordt vervolgens een ondernemer geselecteerd.”

Info plan Havenkwartier Balk:  www.gaasterlan-sleat.nl

“Multi-thema hotels beter voor toerisme in Friesla...
Friesland en Wadden zijn dé merknamen