Ondernemers gezocht voor exploitatie uniek Beleefcentrum Kornwerderzand

Kornwerderzand wordt poort van Friesland

 Inspiratiebeelden van het nieuwe Beleefcentrum in Kornwerderzand.
Inspiratiebeeld van het nieuwe Beleefcentrum in Kornwerderzand.

KORNWERDERZAND (NL) – Om van de Afsluitdijk een toeristische trekpleister te maken, wil De Nieuwe Afsluitdijk bij Kornwerderzand een hoogwaardig en attractief Beleefcentrum ontwikkelen. De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking tussen de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Gedeputeerde Tineke Schokker van de provincie Fryslân, is voorzitter van de Regionale Stuurgroep van De Nieuwe Afsluitdijk.

De Nieuwe Afsluitdijk wil dat de Afsluitdijk een voorbeeld wordt van duurzame innovatie op het gebied van Energie & Water, Natuur & Water en Economie & Water. Samen dragen deze duurzame ontwikkelingen bij aan de sociaaleconomische versterking van de regio’s aan weerszijden van de Afsluitdijk.

Beleefcentrum
Het Beleefcentrum moet voor verschillende doelgroepen een bezoek waard zijn. De locatie is het startpunt voor uitstapjes naar de Vismigratierivier, cultuurhistorische monumenten en tal van andere toeristische en sportieve activiteiten. De overheid investeert in het gebouw, maar zoekt een ambitieuze ondernemer die het centrum wil exploiteren. Enkele geïnteresseerden hebben zich al gemeld bij het projectbureau. Op maandag 18 mei 2015 gaat de openbare aanbesteding van start door publicatie op www.tenderned.nl Vragen stellen kan tot 1 juni, de sluiting is op 17 juni.

Holland Highlite
Toen de Afsluitdijk in 1932 als waterkering werd aangelegd, kon men niet bedenken dat de dijk een toeristische attractie zou worden. Ieder jaar stoppen er ruim 300.000 toeristen op de dijk, waarvan een groot deel uit het buitenland afkomstig is. “Nu de Afsluitdijk een grote opknapbeurt krijgt, kan het toerisme in de kop van Noord-Holland en Fryslân daar veel beter van profiteren”, zegt Gertjan Elzinga, projectleider Recreatie & Toerisme voor De Nieuwe Afsluitdijk.

Beleefcentrum ‘nieuwe stijl’
Eén van de grotere projecten op de Afsluitdijk is een Beleefcentrum bij Kornwerderzand. Een aantrekkelijke locatie waar toeristen en recreanten, maar ook passanten, inwoners uit de regio, scholieren en studenten kunnen worden ontvangen. De locatie moet samen met Het Monument het internationale visitekaartje worden voor de Deltawerken in Nederland, duurzame energie, Unesco Waddenzee en IJsselmeer en het typisch Nederlandse staaltje van eco-engineering dat hier met de Vismigratierivier tot stand wordt gebracht.
Elzinga: “Hiervoor is het projectbureau op zoek naar een ondernemende exploitant. Samen met deze exploitant willen we een Beleefcentrum Afsluitdijk ‘nieuwe stijl’ ontwikkelen. Een eigentijdse, inspirerende en educatieve attractie met horeca, uitzicht, parkeergelegenheid en aanlegplaatsen. Hier kunnen bezoekers de Afsluitdijk, het IJsselmeer en Unesco Waddenzee ruiken, proeven, zien, horen en voelen, zelfs, of misschien vooral, met slecht weer. De overheid en marktpartijen gaan dit Beleefcentrum gezamenlijk ontwikkelen. De marktpartij richt zich op de exploitatie, het gebouw blijft eigendom van de overheid. De exploitant wordt huurder van het gebouw.”

 Inspiratiebeelden van het nieuwe Beleefcentrum in Kornwerderzand.
Inspiratiebeeld van het nieuwe Beleefcentrum in Kornwerderzand.

Langdurige overeenkomst
Geïnteresseerde partijen met aantoonbare ervaring en affiniteit rond genoemde thema’s kunnen zich inschrijven via een openbare aanbesteding. Dat kan één ondernemer zijn, die de horeca en de educatieve attractie exploiteert. Maar het kan ook een consortium zijn. Voorwaarde is dat een langdurige exploitatie mogelijk is. Volgens projectleider Elzinga is er bewust voor gekozen om eerst de exploitant te selecteren. “Samen gaan we het concept uitwerken, een architect en een aannemer selecteren. Het moet van buiten én binnen een bijzonder gebouw worden dat past bij de nieuwe ambitie en de gewenste beeldkwaliteit van de Afsluitdijk.”

Toplocatie Kornwerderzand
Uit onderzoek is gebleken dat Kornwerderzand de meest geschikte locatie is voor een Beleefcentrum. Hier is de meeste ruimte en hier staat van alles te gebeuren. Zoals de Vismigratierivier, het Kazemattenmuseum en de verruiming van de sluis voor superjachten. Elzinga: “Kornwerderzand met het Beleefcentrum moet de toegangspoort naar Fryslân worden, zeker in de aanloop naar de activiteiten rond de Culturele Hoofdstad Leeuwarden – Fryslân in 2018.”

    

Meer informatie Beleefcentrum:
http://www.deafsluitdijk.nl/
www.tenderned.nl

Meer informatie Friese Waddenkust en Friese IJsselmeerkust:
www.waddenzeeland.nl
www.ijsselmeer.frl

Meer informatie over vakantieland Friesland:
www.frieslandholland.nl

Zoover: Friesland hoogst gewaardeerde vakantieprov...
Friesland Holland paginagroot in dagbladen!