“Noordoost Friesland verklaart zichzelf steeds doodziek, maar is kerngezond”

Na Markant Friesland, Dwaande en VVV Lauwersland promotieclub nummer 4 van start: Stichting RMT

Noordoost Friesland. Verblindend mooi.
Noordoost Friesland. Verblindend mooi.

DOKKUM (NL) – Een veelgestelde vraag aan het bureau voor toerisme Friesland Holland is wat zij vindt van de marketing van Noordoost Friesland door de daar zetelende organisaties. In de Leeuwarder Courant stonden het afgelopen jaar meermalen heftige artikelen over het neersabelen van VVV Lauwersland — feitelijk door de eigenaren zelf, in het bijzonder de betrokken Friese gemeenten — en nieuwe initiatieven op het terrein van de marketing van de streek. De Stichting Regio Marketing (RMT) presenteert 6 oktober 2014 een nieuw Plan van Aanpak in de Vangpijp in Engwierum.

Albert Hendriks: “Ieder initiatief dat leidt tot daadwerkelijk vermarkten van een regio of toeristisch product verdient steun. Maar ik kijk er wel van op hoe gemakkelijk men in Dokkum en verre omstreken iets afbreekt — zonder te wachten op profijt — en opbouwt, kennelijk in de veronderstelling dat men het niet goed doet en dat men door ‘Leeuwarden’ totaal vergeten wordt. Men verklaart zichzelf steeds doodziek: krimp, kommer en kwel. Het is er zo beroerd dat zelfs ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum dreigt te verzuipen in het Grutdjip.”

Stom
“Noordoost Friesland, dat door de provincie met miljoenen opgewaardeerd is en nog wordt,  is kerngezond,” stelt Hendriks. “Er mankeert helemaal niets aan de regio en de marketing. Het is wel oerstom dat de regionale VVV wordt onthoofd — omdat de Friese gemeentebestuurders hun eigen VVV mensen en de Groninger aanhang niet mogen — zónder eerst voor een goede vervanger te zorgen.”

Dokkum in Leeuwarden 2018-campagne van Friesland Holland.
Dokkum in Leeuwarden 2018-campagne van Friesland Holland.


Systeemmarketing
In Noordoost Friesland zijn promotieorganisaties als Markant Friesland en Dwaande actief.
Hendriks: “Ontwikkel die verder en profiteer daarvan. Betrek Groningen erbij. En dan is er nog mijn eigen Friesland Holland die Noordoost Friesland in het kader van haar systeemmarketing internationaal aan de man brengt in formules als Waddenzeeland, Gouden Friese Wouden, de Elfstedenroute, de Markant Friesland Route, FH Hotels, FH Bed and Breakfasts, Camperstops, Friesland Homes en Leeuwarden 2018. Noordoost Friesland is in beeld op tientallen thematische websites en toeristenkaarten en in tientallen magazines.”

Watersport
Hendriks vervolgt: “Door positieve ontwikkelingen op het gebied van de watersport — bootvriendelijk Kollum en verdiepte vaarwegen, inclusief de Noordelijke Elfsteden vaarroute en Lits-Lauwers-route, wordt Noordoost Friesland via de Friesland Holland dochters ‘Boat Charter Holland’ en ‘Holland Das Wassersportparadies’ ook nog eens in de kijker van vakantieschippers geplaatst. Nu gaan ondernemers en organisaties in de streek weer een nieuw samenwerkingsverband aan. Bestuurders die verblind lijken door de schoonheid van hun eigen omgeving en steeds naar de oogarts moeten voor een correctie. Het is te hopen dat het nieuwe verband geen traumazwachtel is.”

Systeemmarketing van Noordoost Friesland,
door het bureau voor toerisme Friesland Holland geactiveerd en ondersteund:
http://www.waddenzeeland.nl/nl/
http://www.markantfrieslandroute.nl/nl/
https://www.dwaande.nl/
http://www.markantfriesland.nl/
http://www.oostfriesland.info/nl/
http://www.camperstops.nl/nl/
http://www.frieslandhomes.nl/
www.fhhotels.nl
www.fhbedandbreakfast.nl
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.leeuwarden2018.info
http://www.frieslandtourtips.nl/
http://www.hollandattractions.nl/en/
www.boatcharterholland.nl

Noordoost Friesland. Verblindend mooi.

Verwachting: in 2025 al 800.000 Chinese toeristen ...
Florissant Friesland: 2 mei 2015