Milieudefensie blij met toezegging Kamp

Besluit gasboring Terschelling uitgesteld

GasTvrij Terschelling in actie in Den Haag. Fotografie: Pierre Crom/Milieudefensie
GasTvrij Terschelling in actie in Den Haag. Fotografie: Pierre Crom/Milieudefensie

TERSCHELLING (NL) – Milieudefensie is voorzichtig blij met de toezegging van minister Kamp dat eerst de Mijnbouwwet gewijzigd gaat worden en daarna pas, in de zomer van 2016, besloten wordt over de vergunning voor Tulip Oil.

Kamp deed die toezegging tijdens de actie van Milieudefensie, gasTvrij Terschelling en de Waddenvereniging op het Plein in Den Haag.
Ike Teuling, woordvoerder Energie bij Milieudefensie: "We hadden natuurlijk liever gezien dat de de minister direct een besluit zou nemen om deze overbodige en schadelijke boringen te verbieden, maar de nieuwe Mijnbouwwet zal de minister meer gronden geven om deze vergunning te weigeren vanwege de schade aan de natuur". Milieudefensie roept de minister op gasboringen in heel het Waddengebied en op en rond de Waddeneilanden te verbieden en werkt te maken van een fossielvrije duurzame energievoorziening in Nederland.

Geen nieuwe boringen naar delfstoffen op of rond de Waddeneilanden
Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging: “Het waddengebied is zo bijzonder vanwege de rust, ruimte en natuur. Industriële mijnbouw past daar gewoon niet bij.”

Annet van Essen, voorzitter van gasTvrij Terschelling: “Met het Terschellings gas kan je Nederland 2,5 dag per jaar van gas voorzien, en dat voor maar 20 jaar. Daar ga je toch niet het kwetsbare Terschellinger natuurgebied voor riskeren, een gebied dat onder heel veel beschermende regels valt? Als we met zijn allen wat gas besparen is aanboren van dit veldje helemaal niet meer nodig. Zo wordt energiebesparing ook natuurbescherming.”

Ike Teuling, energiecampaigner bij Milieudefensie: “De risico's van de boringen - waarbij Tulip Oil ook nog eens wil gaan fracken – zijn groot: grondwatervervuiling, aardbevingen, industriële infrastructuur. En bovendien is dit gasveld nog eens extra schadelijk voor het klimaat omdat het 15% pure CO2 bevat. Het aardgasbeleid van dit kabinet is duidelijk failliet. Er moet een stop komen op gasboringen in topnatuur, de kraan in Groningen moet dicht en er moet werk gemaakt worden van de schone alternatieven voor gas: isolatie en duurzame energie”.

Meer informatie:
www.gastvrijterschelling.nl/
www.waddenvereniging.nl/
www.milieudefensie.nl/home
www.waddenzeeland.nl

 

RECRON roept nieuw bestuur Fryslân op tot actie
Schitterende reportage over Friese meren in groots...