Is hal 14 van Boot Düsseldorf nog te redden?

Albert Hendriks wil megabeelden van heel Friesland, sensatie en recreatie op én aan het water

Tussen 17 en 25 januari 2015 brachten 240.000 mensen uit vele landen een bezoek aan Boot Düsseldorf, 8.000 minder dan vorig jaar. Op de foto de goed bezochte stand van Heech by de Mar uit Heeg op één van de Friesland Holland-pleinen.
Tussen 17 en 25 januari 2015 brachten 240.000 mensen uit vele landen een bezoek aan Boot Düsseldorf, 8.000 minder dan vorig jaar. Op de foto de goed bezochte stand van Heech by de Mar uit Heeg op één van de Friesland Holland-pleinen.

DÜSSELDORF (D) – De leegloop van toerismehal 14 op Boot Düsseldorf, de hal waarin de meeste Friese recreatiebedrijven staan, is in de ogen van Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland alleen te stoppen met ingrijpende vernieuwing.

“Meer open eilandstands met beleving van vakantie aan en op het water in plaats van ommuurde pleinen en blokstands met kale dichte wanden zoals van oninteressant Vlaanderen. Friesland Holland sponsort de aanwezigheid van zeil- en motorboten, omdat die blikvangers zijn, maar daarvoor is het steeds moeilijker om een goede plek te krijgen. Ga maar naar hal 15, 16 en 17, luidt het advies van de Messeleitung, wat concreet inhoudt dat Friesland Holland volgend jaar, in 2016, met nog meer stands in die wel drukbezochte hallen te vinden is. Aquanaut Yachtcharter uit Sneek wilde na Boot 2014 ook niet meer in hal 14 staan. De toonaangevende jachtbouwer en -verhuurder staat nu in de drukke hal 17, een locatie die een veel grotere respons opleverde, zo vertelde mij desgevraagd directeur Mark Bakker.”

 

Duitsers naar Stuttgart
Op Boot 2015 blijkt dat meerdere jachtverhuurders uit Nederland en Duitsland afgehaakt zijn. Daaronder vele uit Mecklenburg-Vorpommern, zoals Yachtcharter Römer, één van de grootste. De Duitse jachtverhuurders en watersportgebieden die dit jaar niet op Boot waren, stonden wel op Duitslands grootste vakantiebeurs, de CMT in het Zuidduitse Stuttgart, nabij de Friesland Holland-stand.
Hendriks: “Aan het transporteren en hijsen van boten kleven ieder jaar stijgende hoge kosten, tot 10.000 euro per boot tot een lengte van 15 m, en veel bureaucratie. Een boot heen en weer vervoeren en exposeren op Boot Düsseldorf kost zomaar 50.000 euro per boot all-in. Geen wonder dat straks geen bootverhuurder meer een boot in hal 14 wil exposeren. Enorme kosten, ieder jaar dalend rendement. Maar daarmee boert de hele hal hard achteruit. Nog maar een paar Hollanders (Waterland Yachtcharter uit Monnickendam en Flevo Sailing uit Lelystad) staan met een kleine stand in hal 14. Voornamelijk Polen en Friezen bevolken nu de slechts voor een derde deel commercieel verhuurde hal. Publiekstrekkers als Mecklenburg-Vorpommern, altijd net zo vrolijk als de nieuwe provincie Fryslân-stand, willen niet meer tegen steeds breder en leger wordende gangpaden aanzien. Ook de Friese jachthavens van Skips Maritiem willen niet meer in hal 14 staan. Ze staan tussen de motorjachten in hal 17 en met groot genoegen aldus de standbemanning. Barber de Vries van Skips Maritiem uit Hindeloopen zei het onlangs nog op een belangrijke meeting in het bezoekerscentrum van het Woudagemaal: we zoeken als onderneming aansluiting bij het beeldverhaal van Friesland. Wel, het beeld is ‘live’ voorhanden in hal 17 met het zicht op imposante motorjachten van Jetten Yachting uit Sneek.”

 

Doodlopende straat in hal 14 op Boot Düsseldorf. Friesland Holland heeft elders in de hal, op een goede plek, een extra informatiecentrum moeten optuigen.
Doodlopende straat in hal 14 op Boot Düsseldorf. Friesland Holland heeft elders in de hal, op een goede plek, een extra informatiecentrum moeten optuigen.

Goed gevoel
Naar schatting 20.000 bezoekers doen de toerismehallen 13 (ook slechts voor de helft gevuld met standhouders) en 14 bewust of toevallig aan. Dat het tiental standhouders op het Sneek-Fryslân plein een goed gevoel hebben overgehouden aan Boot 2015 is wel verklaarbaar. “We zien het ook als een gezamenlijke presentatie van watersportbedrijvenpark ’t Ges, maar ook als een gezellig feest, als een vakantie,” aldus een paar Snekers.
Hendriks: “Met welke bedoeling ze ook naar Düsseldorf togen, ze profiteerden meer dan wie ook van de gratis horeca en de daaruit vootvloeiende grote belangstelling op het met wanden omheinde grasveld. Wanden die Frieslands grootste sponsor op het gebied van watersport, Ottenhome Heeg, deels in de schaduw zette. De grootste boosdoener was echter de dichte doos van België.”
Messe Düsseldorf wilde eerst niets horen over de complete afzetting door België en wees de Friezen zelf aan als schuldigen, wijzend op de doorzichtkerende buitenwanden en bergingen zonder standbemanning. Naarmate de beurs vorderde steeg de overtuiging van de Messe dat er een grote blunder was gemaakt met de plaatsing en bouw van de stand van België.
“Te laat,” zo Hendriks, die zich misleid voelt door de beursorganisatie. “Gelukkig heb ik veel stands op meerdere locaties en kan ik zelf handelend optreden om de schade te beperken voor relaties als Ottenhome Heeg. Ook één van onze eigen stands functioneerde helemaal niet als gevolg van een ‘Berlijnse muur’ en is tijdens de beurs verplaatst naar een betere plek.”

 

Waar is de vakantiebeleving gebleven?
Messe Düsseldorf voelt nog niks voor het voorstel van Hendriks om in hal 14 een grote watersportvakantiebeurs te houden met een lagere vierkantemeterprijs. Hij kreeg ook dit jaar geen toestemmig van de Messe om een sportieve caravan met kitesurfuitrusting in hal 14 zetten voor de promotie van de Friese IJsselmeerkust.
“Dit trekt mensen: een hal met grote bewegende thematische beelden die héél Friesland tonen, inclusief de Friese Wouden, de Turfroute, de Noordelijke Elfsteden Vaarroute en het Lauwersmeer. Chalets, caravans met sportieve trekauto’s, campers en boottrailers met auto en helling om te laten zien dat je nergens anders in Europa, alleen in Friesland, zo makkelijk en veilig het water op kunt, in no time een bootje kunt huren en overal veilig kunt fietsen. Motorboten met fietsendragers en fietsen die mensen lokken die van een gevarieerde vakantie houden. Waar het varen saai wordt voor kinderen, kun je met hen de fiets pakken, overal in Friesland. Dat is de boodschap. Een grote Friesland bios moet grappige beelden tonen van Friesland als ‘deelstaat’ binnen het Koninkrijk der Nederlanden, zoals deze https://www.youtube.com/watch?v=bto5xs1p800 .”

 

Niet welkom op Boot Düsseldorf, deze promotiecaravan met surfuitrusting.
Niet welkom op Boot Düsseldorf, deze promotiecaravan met surfuitrusting.

Centraal in de hal
Uit de prijzige stand van de provincie Friesland is volgens de Friesland Holland-baas veel meer te halen als deze centraal in de hal staat, mét de vele wel beschikbare, maar niet gebruikte beeldverhalen van alle streken.
“Gratis drûge woarst, kaas, berenburg en bootvlaggen trekken uiteraard massa’s mensen, maar zijn dat serieus geïnteresseerde vakantiegangers? Grote bewegende beelden van vakantieland Friesland kregen ze in ieder geval niet te zien. Maar toch was het goed dat de provincie Fryslân present was, als laatste der Mohikanen. Het grote blauwe cruisebolwerk van de Duitse touroperator TUI, gebouwd door een leger Poolse standbouwers, kon lang niet op tegen de gezellige sfeer rondom de verhoudinsgewijs bescheiden Fryslân-stand. Friesland heeft zich zeker van zijn beste kant laten zien, maar de innovatie schuwende beursorganisatie niet.”

 

Meer informatie:
www.boot.de
www.frieslandholland.nl

 

Voorbeeld van effectieve open standbouw: Yachtcharter De Drait uit Drachten.

Voorbeeld van effectieve open standbouw: Yachtcharter De Drait uit Drachten.

Voorbeeld van effectieve open standbouw: Yachtcharter De Drait uit Drachten.

Aent Kingma (rechts), kapitein en eigenaar van de royal class brigg Aphrodite, op de beurs buurman van de gebroeders Koekebakker van Heech by de Mar, was heel tevreden over zijn verkoopresultaat: meer individuele boekingen dan vorig jaar.

Jachtwerf Heeg stond met zeilboten voor de verkoop en verhuur in hal 15.

Aent Kingma (rechts), kapitein en eigenaar van de royal class brigg Aphrodite, op de beurs buurman van de gebroeders Koekebakker van Heech by de Mar, was heel tevreden over zijn verkoopresultaat: meer individuele boekingen dan vorig jaar. Jachtwerf Heeg stond met zeilboten voor de verkoop en verhuur in hal 15.

Monique Feenstra van Vakantieboerderij Broeresloot en Stadsherberg Sneek en zeilbotenverhuurder Jappie van der Pol van ‘t Ges waren de enigen met vermaak voor kinderen. Hun inspanning werd rijkelijk beloond.

Hierachter gaat de stand van de provincie Fryslân schuil.

Monique Feenstra van Vakantieboerderij Broeresloot en Stadsherberg Sneek en zeilbotenverhuurder Jappie van der Pol van ‘t Ges waren de enigen met vermaak voor kinderen. Hun inspanning werd rijkelijk beloond. Hierachter gaat de stand van de provincie Fryslân schuil.

De doos van België.

VVV Zuidwest Friesland.

De doos van België. VVV Zuidwest Friesland.

Op het plein van de provincie Fryslân kon je een door Friesland Holland Travel beschikbaar gestelde hotel + sloepvakantie winnen.

Ab van Hasselt van de klipper Nil Desperandum uit Enkhuizen stond op het Fryslân-plein. Zijn concurrenten, TSC uit Harlingen, Friese Vloot uit Stavoren en Aphrodite Sailing Cruises uit Stavoren stonden op het aangrenzende Friesland Holland-plein.

Op het plein van de provincie Fryslân kon je een door Friesland Holland Travel beschikbaar gestelde hotel + sloepvakantie winnen. Ab van Hasselt van de klipper Nil Desperandum uit Enkhuizen stond op het Fryslân-plein. Zijn concurrenten, TSC uit Harlingen, Friese Vloot uit Stavoren en Aphrodite Sailing Cruises uit Stavoren stonden op het aangrenzende Friesland Holland-plein.

Teatske Rienks (links) van het nieuwe provinciale marketingbureau Merk Fryslân, hier in gezelschap van Merle Fikkers van Yachtcharter Sneek, was de manager van de drukst bezochte toeristische stand van Boot Düsseldorf.

Ottenhome’s racemachine, de One Day, is ook te zien op het Yacht Design Plaza (Friesland Holland) in de Saksenhal op Boot Holland van 6 tot en met 11 februari 2015.

Teatske Rienks (links) van het nieuwe provinciale marketingbureau Merk Fryslân, hier in gezelschap van Merle Fikkers van Yachtcharter Sneek, was de manager van de drukst bezochte toeristische stand van Boot Düsseldorf. Ottenhome’s racemachine, de One Day, is ook te zien op het Yacht Design Plaza (Friesland Holland) in de Saksenhal op Boot Holland van 6 tot en met 11 februari 2015.

De stand van de provincie Fryslân.

Zeiljachtverhuurder Waterland Yachtcharter uit Monnickendam is de enige standhouder uit het westen van Nederland. Andere Hollanders en Zeeuwen staan al jaren niet meer op Boot Düsseldorf.

De stand van de provincie Fryslân. Zeiljachtverhuurder Waterland Yachtcharter uit Monnickendam is de enige standhouder uit het westen van Nederland. Andere Hollanders en Zeeuwen staan al jaren niet meer op Boot Düsseldorf.

Sjouke van der Leij (links), gezagvoerder bij de Friese Vloot uit Stavoren, verleidde bezoekers in hal 14 van Boot Düsseldorf en in hal 4 van de vakantiebeurs CMT in Stuttgart.

Friesland Holland exploiteerde op Boot Düsseldorf meerdere infocenters.

Sjouke van der Leij (links), gezagvoerder bij de Friese Vloot uit Stavoren, verleidde bezoekers in hal 14 van Boot Düsseldorf en in hal 4 van de vakantiebeurs CMT in Stuttgart. Friesland Holland exploiteerde op Boot Düsseldorf meerdere infocenters.

Friesland Holland exploiteerde op Boot Düsseldorf meerdere infocenters.

 

Friesland Holland exploiteerde op Boot Düsseldorf meerdere infocenters.

 

Organisatie Leeuwarden 2018 zet Friezen neer als s...
Boot Holland steeds internationaler en daarmee ged...