In het spoor van turfgravers en –schippers

Turftocht als Elfstedentocht in grensgebied van drie provincies

De Turfroute in Oost Friesland is fors opgewaardeerd door het verwijderen van ondieptes en maken van “landingsplaatsen” voor boottoeristen met fietsen, én nieuwe verblijfsaccommodaties, zoals groepsaccommodatie en Bed & Breakfast ‘De Turfhoeke’ in Gorredijk.
De Turfroute in Oost Friesland is fors opgewaardeerd door het verwijderen van ondieptes en maken van “landingsplaatsen” voor boottoeristen met fietsen, én nieuwe verblijfsaccommodaties, zoals groepsaccommodatie en Bed & Breakfast ‘De Turfhoeke’ in Gorredijk. info: www.deturfhoeke.nl


WOLVEGA (NL) – In het spoor van de oude turfstekers, skûtsjeschippers en praamvaarders. Dat is de gloednieuwe Turftocht die het bureau voor toerisme Friesland Holland ontwikkelt in het veengebied van Zuidoost Friesland, Noordwest Overijssel en West-Drenthe.

Op het Wolvegaster bureau wordt gewerkt aan een speciale website en een grote thematische toeristenkaart met knooppuntroutes voor fietsers en vaarroutes voor pleziervaarders. De campagne voor de in 2012 door de provincie Fryslân flink opgewaardeerde Turfroute (Friese Merenproject) gaat januari 2013 op Boot Düsseldorf van start met een stand.

Wat Friesland betreft werkt Friesland Holland nauw samen met de Stichting De Nije Kompanjons. Die beheert en promoot de oude Turfroute in de gemeenten Opsterland en Oost- en Weststellingwerf. Het Turfroute-vaarmagazine wordt geïntegreerd in het nieuwe achttalige vakantiemagazine ‘Gouden Friese Wouden’. In dat magazine en op de speciale website komen korte en lange “turftochten” voor fietsers, wandelaars, motorbootvaarders en kanoërs, maar ook voor auto’s, motoren en touringcars. Er wordt ook een rolstoelvriendelijk traject uitgezet. Het doel is om meer vaar- en fietstoeristen naar de Friese Turfroute en de Friese Wouden te lokken.  

Fietsen, sloepvaren, kanoën of wandelen van hotel naar hotel of van bed and breakfast naar bed and breakfast mét bagageservice en pechhulp van Friesland Holland Travel, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme Friesland Holland. Friesland Holland Travel is al jaren de uitvoerder van bijna alle toeristische Elfstedentochten en dé promotor van de Elfstedenroute (www.elfstedenroute.nl). Die expertise wordt nu ook ingezet in de Friese Wouden. Op de foto hotel Lunia met Kim Linse, één van de eigenaren. Een recent interview met haar werd vanwege de Kennis en Innovatiedag Vakantieland Friesland opgenomen door Friesland Holland TV: http://www.vakantielandfriesland.nl/sprekers/item/kim-linse#Interview-Kim-Linse Gouden Friese Wouden: genieten van historische buitenplaatsen, van de Slotplaats in Bakkeveen bijvoorbeeld.

Fietsen, sloepvaren, kanoën of wandelen van hotel naar hotel of van bed and breakfast naar bed and breakfast mét bagageservice en pechhulp van Friesland Holland Travel, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme Friesland Holland. Friesland Holland Travel is al jaren de uitvoerder van bijna alle toeristische Elfstedentochten en dé promotor van de Elfstedenroute (www.elfstedenroute.nl). Die expertise wordt nu ook ingezet in de Friese Wouden. Op de foto hotel Lunia met Kim Linse, één van de eigenaren. Een recent interview met haar werd vanwege de Kennis en Innovatiedag Vakantieland Friesland opgenomen door Friesland Holland TV: http://www.vakantielandfriesland.nl/sprekers/item/kim-linse#Interview-Kim-Linse

Gouden Friese Wouden: genieten van historische buitenplaatsen, van de Slotplaats in Bakkeveen bijvoorbeeld. info: http://www.slotplaats.nl/

Samenwerking met de Nije Kompanjons
De vernieuwde turfroute fungeert als een rode draad, als highlight in de streek. Het bestuur van de Stichting De Nije Kompanjons, die de bestaande Turfroute beheert, heeft directeur Albert Hendriks van Friesland Holland benaderd om te komen tot een samenwerking met het doel meer boten op de route te krijgen. Het aantal Turfroutevaarders is dalende, het bestuur wil daar snel verandering in brengen. Hendriks: “Er is al intensief en vruchtbaar gebrainstormd met de Nije Kompanjons. Wij zien beiden veel in grensoverschrijdend werken, de Friese turfroute als hoofdrolspeler in een drie provinciën omvattend theaterstuk.”

Interesse-georiënteerde routes
Hendriks ziet veel mogelijkheden, vooral als er gevaren, gefietst en gewandeld kan worden over thematische turfroutes van verschillende lengtes. “De langste loopt door Zuidoost-Friesland, West-Drente en Noordwest Overijssel, een Drie Provinciën Turfroute. Deze krijgt een met de Elfstedenroute vergelijkbare opzet, dus fiets- en sloeparrangementen van verschillende luxe-niveaus met stempelkaart, bagagevervoer van logeeeradres naar logeeradres en pech-onderweg-service.

De grote vaarkaart, een toeristische waterkaart, attendeert de pleziervaarders op alle naar thema ingedeelde attracties nabij en op fietsafstand van de vaarroute. Het varen, fietsen én cultuursnuiven wordt gestimuleerd. Thematische turfroutes leiden toeristen naar musea en historische gebouwen, zoals de vele nog in werking zijnde molens, restaurants, producenten van streekproducten, kunst en natuur, maar ook naar bijzondere winkels zoals Rinsma Fashion Plaza, Daan’s Drogisterij en Yanti in Gorredijk bijvoorbeeld.”

Ondergewaardeerd
Oost-Friesland is een vierseizoenen vakantieland met veel natuur, cultuur en historie, vindt Hendriks: “Zwaar ondergewaardeerd.”
Friesland Holland Travel, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme die al veel ervaring met vakanties in “romantisch Oost Friesland” heeft, maakt een groot aantal nieuwe thema-arrangementen en pakketreizen voor de binnen- en buitenlandse markt. De routes, attracties en verblijfsaccommodaties worden op grote toeristenkaarten weergegeven; het magazine en de website leveren aanvullende informatie.

 

Turfroute: met de boot en op de fiets genieten van een romantisch parklandschap en gezellige dorpjes. Eén van de themaroutes is de molenroute met onder andere theetuin en molen-in-bedrijf ‘De Rietvink’ van Lia van der Mark (foto) in de Rottige Meente. De molenroute kan gevaren, gewandeld en gefietst worden.
Turfroute: met de boot en op de fiets genieten van een romantisch parklandschap en gezellige dorpjes. Info: www.turfroute.nl
Eén van de themaroutes is de molenroute met onder andere theetuin en molen-in-bedrijf ‘De Rietvink’ van Lia van der Mark (foto) in de Rottige Meente. De molenroute kan gevaren, gewandeld en gefietst worden. Info: http://www.molenderietvink.nl/
Cultuur- en natuursnuiven én shoppen in ‘Gouden F...
Streek met een verhaal, met een natuurlijk ritme