Gemaal Stavoren voorgedragen als rijksmonument

Friesland promotie (5)

STAVOREN (NL) – Op 18 maart 2013 heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker, bekend gemaakt dat het Hoogland gemaal in Stavoren wordt voorgedragen als rijksmonument.

Het J.L. Hooglandgemaal maakt onderdeel uit van een streng geselecteerd aantal bouwwerken uit de periode 1959-1965. Het elektrisch aangedreven gemaal werd gebouwd ter assistentie van het Ir. D.F. Wouda stoomgemaal in Lemmer dat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO prijkt.

Het J.L. Hooglandgemaal is een elektrisch gemaal in Stavoren dat gereed kwam in 1966. Het bouwwerk met een gebogen dak is van de architect P. de Vries. Op de voorgrond het Hoogland-gemaal met jachthaven Marina Stavoren van het Skips Maritiem-concern. Foto en info: http://www.skipsmaritiem.nl/nl/jachthavens/marinastavoren/
Het J.L. Hooglandgemaal is een elektrisch gemaal in Stavoren dat gereed kwam in 1966. Het bouwwerk met een gebogen dak is van de architect P. de Vries. Op de voorgrond het Hoogland-gemaal met jachthaven Marina Stavoren van het Skips Maritiem-concern. Foto en info: http://www.skipsmaritiem.nl/nl
/jachthavens/marinastavoren/

De jaren van 1940 tot en met 1965 vormen een belangrijke fase van de Nederlandse architectuur- en cultuurgeschiedenis. Het is een tijd van herstel van oorlogsschade en van schaarste, maar ook van economische groei, optimisme en vernieuwing. Vanaf 2007 werden reeds de rijksmonumenten uit de wederopbouwperiode 1940-1958 gepresenteerd, waaronder de Tonnema-fabriek (KING pepermunt) te Sneek. Nu worden objecten uit de periode 1959-1965 voorgedragen.

Info: www.friesemeren.eu

Friesland Holland bij Norwegian Breakaway
Nieuwe voordeelpas voor boothuurders