Friesland Holland zoekt restaurants die bijzonder Fries Menu serveren voor €19,50

Geen Bib Gourmand maar Grutte Pier, geen sterren maar pompeblêden…..

Het eerste Fries Menu-restaurant is De Daaldersplaats tegenover het bus- en treinstation in Sneek. Mede-eigenaresse Anita Peelen serveert een door velen zeer gewaardeerd Fries wentelteefje als nagerecht. De ingrediënten zijn ei, melk, suikerbrood en ijs. Joris Hagting (links) en Martijn Boersma vormen met Anita Peelen het driehoofdige managementteam van hotel-restaurant De Daaldersplaats, Stationsstraat 66 in Sneek. www.daaldersplaats.nl

Het eerste Fries Menu-restaurant is De Daaldersplaats tegenover het bus- en treinstation in Sneek. Mede-eigenaresse Anita Peelen serveert een door velen zeer gewaardeerd Fries wentelteefje als nagerecht. De ingrediënten zijn ei, melk, suikerbrood en ijs.

 

Joris Hagting (links) en Martijn Boersma vormen met Anita Peelen het driehoofdige managementteam van hotel-restaurant De Daaldersplaats, Stationsstraat 66 in Sneek. www.daaldersplaats.nl

WOLVEGA (NL) – Nu iedereen weer bij zinnen is, twee weken na het verschijnen van de Michelin-gids, en 99,9% van de Friese restaurants kan fluiten naar een ster of Bib Gourmand, heeft directeur Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland het plan opgevat de goede betaalbare Friese keuken te promoten. Zijn motto: in de hele provincie een bijzonder Fries Menu voor slechts €19,50.


Het driegangen Fries Menu bestaat uit een voorgerecht (ook soepen), hoofdgerecht (vlees, vis, vegetarisch of biologisch) en een nagerecht. Kiest de gast voor een nóg specialer tweegangenmenu, dan heeft hij de keuze uit een voorgerecht of een nagerecht rondom het hoofdgerecht.

De Daaldersplaats is het eerste Fries Restaurant®, een formule van het bureau voor toerisme Friesland Holland. De Daaldersplaats is het eerste Fries Restaurant®, een formule van het bureau voor toerisme Friesland Holland.

De Daaldersplaats is het eerste Fries Restaurant®, een formule van het bureau voor toerisme Friesland Holland.

 

Niet Frans, maar Fries
Hendriks tuigt een omvangrijke promotiecampagne op, deels uit balorigheid, deels omdat veel Friese restaurants helemaal niet zo duur zijn als vaak wordt gedacht. "De Friese keuken contra de Franse, Grutte Pier tegenover het Michelinmannetje. Wij gaan geen dure haute cuisine voor lif-laf-lovers promoten en ook geen reclame maken voor zaken met obers die buigen als twijgen en omhoogkomen als een heteluchtballon. Met de campagne voor het Fries Menu richten we ons op goede gezellige en totaal verschillende eethuizen die een royaal Fries menu kunnen serveren voor €19,50 euro. Dat is een zeer vriendelijk prijsje. Een Bib Gourmand menu kost volgens Michelin minstens 35 euro."

De Daaldersplaats is het eerste Fries Restaurant®, een formule van het bureau voor toerisme Friesland Holland. De Daaldersplaats is het eerste Fries Restaurant®, een formule van het bureau voor toerisme Friesland Holland.

De Daaldersplaats is het eerste Fries Restaurant®, een formule van het bureau voor toerisme Friesland Holland.

 

Idee
De directeur van het in Wolvega gevestigde toerismebureau liep al enige tijd met het idee rond om goede en betaalbare Friese restaurants in de picture te zetten als tegenhanger van de exclusieve Fryslân Culinair-restaurants en restaurants met Bib Gourmands en sterren van Michelin.
"Mede om te voorkomen dat uit eten een peperduur imago krijgt bij toeristen en inwoners. Uit gesprekken met diverse restauranthouders is mij gebleken dat ze een heel origineel, hoogwaardig twee of drie gangen keuzemenu met typisch Friese kenmerken kunnen serveren voor nog geen twintig euro.”

Volgens Hendriks hebben restauranthouders er ook echt zin in om werk te maken van Friese menu’s. “Ze willen bewijzen dat een no-nonsense keuken ook culinaire hoogstandjes kan leveren zonder na afloop met een vork geschreven nota's te serveren. Het is een kwestie van slim inkopen en samenstellen en efficiënt werken.”

 

Raamsticker: De restaurants, hotel-restaurants, eetcafés en strandpaviljoens die een Fries Menu aanbieden zijn herkenbaar aan de Fries Menu raamsticker met het rode pompeblêdvormige (hartvormige) bord met bestek. Op de sticker staat ook het jaar van erkenning.
Raamsticker: De restaurants, hotel-restaurants, eetcafés en strandpaviljoens die een Fries Menu aanbieden zijn herkenbaar aan de Fries Menu raamsticker met het rode pompeblêdvormige (hartvormige) bord met bestek. Op de sticker staat ook het jaar van erkenning.

 

Reclamecampagne
Friesland Holland verlangt van de deelnemende restaurants, hotel-restaurants, eetcafés en strandpaviljoens originaliteit, kwaliteit en hoffelijkheid én de bereidheid om de provincie Fryslân te promoten als een culinaire topbestemming. Met een bijdrage in de marketingkosten van 295,- euro per jaar wordt een Fries Menu-restaurant opgenomen op de website www.friesmenu.nl  en in talloze advertenties in magazines en nieuwsbladen. De eerste paginagrote fullcoulour advertentie komt in het nieuwe meertalige vakantiemagazine ‘Gouden Friese Wouden’. Hendriks wil ook in regionale en landelijke dagbladen adverteren.

 

Info: www.friesmenu.nl

Mountainbikers en kitesurfers vier seizoenen actie...
‘Holland School Travel’ stimuleert rechtstreeks bo...