Onderwijstentoonstelling Didacta Hannover verrassend, indrukwekkend en inspirerend

De stand van Friesland Holland op de Didacta in Hannover stond op een kruising van hoofdgangpaden.
De stand van Friesland Holland op de Didacta in Hannover stond op een kruising van hoofdgangpaden.

HANNOVER (D) – De 72.000 bezoekers van Duitslands onderwijs- en vormingsbeurs Didacta (24-28 februari 2015) in Hannover waren aangenaam verrast over de aanwezigheid van Friesland Holland, het enige toerismebureau op de enorme manifestatie. 750 leveranciers van leermiddelen en schoolinterieurs uit 35 landen deden er aan mee. Door de positionering van de stand op het raakpunt van drie hallen passeerden alle bezoekers Friesland.

Directeur Albert Hendriks onderzocht op de Duitse onderwijstentoonstelling vijf dagen lang of er kansen zijn voor een omvangrijke ontwikkeling van school- en studiereizen en leerzame familietrips in Friesland. “Duitse deelstaten als Niedersachsen zijn heel actief op het terrein van leren op je vakantiebestemming. Friesland helemaal niet. Dat focust op individueel en zakelijk toerisme. Maar in Hannover hebben we ontdekt dat er juist enorme kansen liggen op het gebied van educatief toerisme.”

Educatief toerisme
“Met educatief toerisme wordt bedoeld dat toeristen in groeps- of gezinsverband kennis van de cultuur, het erfgoed, de natuur en het milieu van hun vakantiebestemming verwerven. Gezien de enorme variatie in natuur en landschap in een relatief klein, parkachtig gebied is de provincie Friesland een topbestemming. Dat vonden ook alle Duitse leraren die Friesland goed kennen. Friese attracties moeten snel educatieve modulaire programma’s van internationale allure ontwikkelen. Dus niet zoals nu alleen in het Fries of Nederlands voor Friese scholen, maar in vele talen voor alle Europeanen, vooral Duitsers. De Duitse markt is groot, de reis naar Friesland kort en zeer betaalbaar. Attracties moeten het nú oppakken. De investering in educatieve informatie is extra lucratief vanwege Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Dat vergt toch ook internationale informatievoorziening.”

Veel belangstelling voor zeilende groepsaccommodaties van de Friese Vloot uit Stavoren op de Didacta in Hannover.
Veel belangstelling voor zeilende groepsaccommodaties van de Friese Vloot uit Stavoren op de Didacta in Hannover.

Traditionele zeilvaart
De Friesland Holland-directeur kon geen Friese groepsaccommodatie, zeilschool of attractie van internationale allure overhalen mee te gaan naar de in Nederland onbekende Didacta in Hannover. Alleen de Friese Vloot uit Stavoren, een samenwerkingsverband van 20 zelfstandige schippers en eigenaren van grote traditionele zeilschepen, had interesse. “De schippers hebben nu zelf ervaren dat er grote kansen liggen op het terrein van educatief toerisme. De Friese Vloot heeft al verscheidene Duitse scholen als klant, maar wil er graag meer. En dat gaat hen nu zeker lukken. Ze moeten al verscheidene offertes maken.”

De in Franeker woonachtige directeur Sjouke van der Leij had vier kapiteins naar Hannover gestuurd om bezoekende leraren en vormingsspecialisten uit eerste hand te informeren over de vele mogelijkheden in Friesland en de betaalbaarheid van duurzame zeilende groepsaccommodaties. Veel geïnteresseerde opleiders hadden ooit als leerling van een Duitse school op een klipper of platbodem op het IJsselmeer en de Waddenzee gevaren. Ze hadden er heel goede herinneringen aan overgehouden en wilden nu zelf het initiatief nemen voor het organiseren van een ‘Klassenfahrt’.
“Aan ons de opdracht om met panklare, goed doordachte school- en studietrips te komen, precies zoals Duitse specialisten, op de beurs onze buren, dat doen,” concludeert Hendriks.

Onderwijs is big business
De eigen interesse van exposerende Duitse ondernemers, hun medewerkers en bezoekers voor Friesland als vakantiebestemming was ook opmerkelijk groot.
Hendriks: “Heel ander publiek dan op een vakantiebeurs. Duitse leveranciers van onderwijs- en vormingsinstituten blijken goed in de slappe was te zitten, getuige de enorme en bijzondere fraaie stands, bouwwerken tot een half miljoen euro. Ongelooflijk. Duitse leerkrachten blijken ook aardig te verdienen en waren zeer geïnteresseerd in boot- en fietsvakanties. De grootste belangstelling ging uit naar onze gidsen over verblijfsaccommodaties, de Friese IJsselmeerkust, bootverhuur en de Friese Waddenzeekust. Iedereen, ook Duitse touroperators op het gebied van schoolreizen, zocht een verblijf op of aan het water. Voor bos en weide bestond nauwelijks interesse. Duitsers willen het water op en niets anders. Er waren opvallend veel beursbezoekers die graag eens met een huurboot op pad wilden. Het blijkt dat de Duitse watersportgebieden een kweekvijver zijn voor de Friese, want velen vertelden over de vaarmogelijkheden in het oosten van Duitsland.”

Kollumerzwaag
Het Friese bureau voor toerisme had een topplek in hal 16 aan het hoofdpad van hal 15 naar 17. Albert Hendriks ontdekte nog één Nederlandse exposant onder de “Aussteller”: Prowise uit Budel bij Eindhoven. Deze wereldwijd actieve producent van mega touchscreens (als vervanger van de ouderwetse schoolborden), tablets en software voor onderwijsdoeleinden stond in hal 23 en promootte er ook een Fries bedrijf, namelijk dealer PTH AV & ICT van Willem Kooistra uit Kollumerzwaag.

Meer informatie over de Didacta, deelnemers en PTH audiovisuele communicatie:
www.didacta.de
www.frieslandholland.nl
www.friesevloot.nl
www.prowise.com
www.pthgroep.nl/commissaris-van-de-koning-brengt-werkbezoek-aan-het-pth-inspiratiecentrum

UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer is één van de weinige Friese attracties die klaar is voor de ontvangst van buitenlandse scholieren en studenten.

Hay Hutjens (Sales Manager Europe bij Prowise, geheel rechts) en Thieu van der Donk (Education Advisor bij Prowise, tweede van rechts) promootten op de Didacta hun enorme wandtouchscreens en tablets én dealer PTH in Kollumerzwaag.

UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer is één van de weinige Friese attracties die klaar is voor de ontvangst van buitenlandse scholieren en studenten. Hay Hutjens (Sales Manager Europe bij Prowise, geheel rechts) en Thieu van der Donk (Education Advisor bij Prowise, tweede van rechts) promootten op de Didacta hun enorme wandtouchscreens en tablets én dealer PTH in Kollumerzwaag.

De modernste Nederlandse scholen hebben een Prowise “schoolbord”. De Brabantse onderneming exporteert nu wereldwijd mega wandtouchscreens en tablets. De onderneming is niet alleen in Nederland marktleider, maar ook in Australië en Nieuw-Zeeland.

De enige fiets op de beurs, was ook de modernste ter wereld, made in Fryslân: een test e-bike uit de Friesland Holland-collectie, een Batavus Stream met Yamaha techniek. De toerfiets, de vele bloemen, drop en stroopwafels waren voor Duitse leerkrachten de Holland iconen waarvoor veelvuldig halt gemaakt werd.

De modernste Nederlandse scholen hebben een Prowise “schoolbord”. De Brabantse onderneming exporteert nu wereldwijd mega wandtouchscreens en tablets. De onderneming is niet alleen in Nederland marktleider, maar ook in Australië en Nieuw-Zeeland. De enige fiets op de beurs, was ook de modernste ter wereld, made in Fryslân: een test e-bike uit de Friesland Holland-collectie, een Batavus Stream met Yamaha techniek. De toerfiets, de vele bloemen, drop en stroopwafels waren voor Duitse leerkrachten de Holland iconen waarvoor veelvuldig halt gemaakt werd.

De enige fiets op de beurs, was ook de modernste ter wereld, made in Fryslân: een test e-bike uit de Friesland Holland-collectie, een Batavus Stream met Yamaha techniek. De toerfiets, de vele bloemen, drop en stroopwafels waren voor Duitse leerkrachten de Holland iconen waarvoor veelvuldig halt gemaakt werd.

Zicht op de buren, Alpetour uit München.

De enige fiets op de beurs, was ook de modernste ter wereld, made in Fryslân: een test e-bike uit de Friesland Holland-collectie, een Batavus Stream met Yamaha techniek. De toerfiets, de vele bloemen, drop en stroopwafels waren voor Duitse leerkrachten de Holland iconen waarvoor veelvuldig halt gemaakt werd. Zicht op de buren, Alpetour uit München.

De Didacta is een beurs waar veel kennis te halen is vindt ook Bundesministerin für Bildung und Forschung Prof. Dr. Johanna Wanka, de Duitse minister van onderwijs en wetenschap (midden met rode mantel). Albert Hendriks ontmoette haar toevallig.

 

De Didacta is een beurs waar veel kennis te halen is vindt ook Bundesministerin für Bildung und Forschung Prof. Dr. Johanna Wanka, de Duitse minister van onderwijs en wetenschap (midden met rode mantel). Albert Hendriks ontmoette haar toevallig.