Boot Holland spint garen bij breuk in motorbootkartel: veel meer staal

Boycot mislukt

Voor de Leeuwarder hotels zijn topbeurzen als Boot Holland zeer belangrijk, zeer zeker voor het 143 kamers tellende WTC Expo hotel, een WestCord-hotel (Harrie Westers). Info: http://www.wtc-hotel-leeuwarden.nl/
Voor de Leeuwarder hotels zijn topbeurzen als Boot Holland zeer belangrijk, zeer zeker voor het 143 kamers tellende WTC Expo hotel, een WestCord-hotel (Harrie Westers). Info: http://www.wtc-hotel-leeuwarden.nl/

LEEUWARDEN (NL) – Het Nederlandse motorbootkartel, een benaming van journalist Albert Hendriks voor het zogenaamde Convenant van Emmeloord, is gebroken. Zij spraken 21 maart 2012 in hotel Van der Valk in Emmeloord af niet meer aan Boot Holland in Leeuwarden deel te nemen, maar ze gaan in 2014 toch: Linssen Yachts uit Maasbracht en Brandsma Jachten uit Sneek. Er komen meer uittreders, dat is 100% zeker.

De redactie van Friesland Holland Nieuws is ter ore gekomen dat nog een paar jachtbouwers afscheid nemen van het economisch levensgevaarlijke convenant van Emmeloord, in gang gezet door onder andere jachtbouwer Marcel Jetten en De Valk Jachtmakelaars in Sneek. In 2013 deed de sloepenwerf Antaris-Maril-Makma de overeenkomst al de groeten. De werfdirectie werd geconfronteerd met een haar vreemd voorkomende ondertekening. Hoofdreden voor veel Nederlandse werven was de beurskosten te drukken. Boot Holland moest er aan geloven, ten gunste van bijvoorbeeld Amsterdam. Er bleek een fikse HISWA-lobby achter de schermen actief te zijn, blootgegelegd door Friesland Holland Nieuws.

Zeer positieve ontwikkelingen
WTC Expo-beursmanager Pieter Fokkema wrijft zich nu in de handen. En dat doet ook Erik Veenstra van het aangrenzende WestCord WTC Hotel. En Klari Pars van het nabije Eurohotel zal dat zeker ook doen. Boot Holland kan februari 2014 niet alleen meer exposanten, maar ook meer bezoekers verwachten, want overal en nergens maakt de beursorganisatie reclame. Het bureau voor toerisme Friesland Holland helpt Fokkema met de promotie van zijn beurs, de stalen motorjachtenbeurs van Europa. Zelfs Boot Düsseldorf heeft niet zoveel stoer staal onder de spanten als Boot Holland.  

Fokkema: “Het gaat heel goed met Boot Holland. Ruim drie maanden voor de start van de beurs ligt het aantal inschrijvingen in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar, veertig procent hoger. Of dit betekent dat de watersport uit de crisis is, weten we niet, wel dat veel ondernemers uit deze branche kiezen voor Boot Holland.”

De projectmanager ziet vooral een toename in de stalen motorjachten en accessoires. “De 2013 editie was lastig. Boot Holland staat bekend als dé stalen motorbotenbeurs en juist díe tak van de watersport had het erg moeilijk. Nu lijken de kansen gekeerd en komen vaste klanten met meerdere schepen en mogen we nieuwe standhouders als Linssen Yachts, Grouwster Vlet en Brandsma Jachten begroeten. We hadden dit jaar dertig stalen schepen, maar verwachten er in februari zeker veertig.”

Nieuwkomers in toebehoren zijn Eberca, Mast Jachtschilders, Topdek en Yachting Company International. Fokkema: “We hebben steeds vastgehouden aan het concept van veel, heel veel boten met daaromheen een ruim assortiment toebehoren.  Zonder rare fratsen. Dat betaalt zich nu uit.”

Brandsma Jachten, bouwer van de populaire laaggeprijsde Luna motorboten, gaat weer naar Boot Holland. De beurs kon niet nog eens gemist worden, vind Joop ten Cate. Info: http://www.brandsmajachten.nl/ Brandsma Jachten, bouwer van de populaire laaggeprijsde Luna motorboten, gaat weer naar Boot Holland. De beurs kon niet nog eens gemist worden, vind Joop ten Cate. Info: http://www.brandsmajachten.nl/
Brandsma Jachten, bouwer van de populaire laaggeprijsde Luna motorboten, gaat weer naar Boot Holland. De beurs kon niet nog eens gemist worden, vindt Joop ten Cate. Info: http://www.brandsmajachten.nl/


Elektrisch Varen Paviljoen
Terug van weggeweest is het elektrisch varen paviljoen. In samenwerking met de Provincie Fryslân zal er een grote stand aanwezig zijn met alles op het gebied van elektrisch varen. Tevens zal als primeur een nieuw elektrisch aangedreven schip worden gepresenteerd. Meerdere firma’s komen met gloednieuwe elektrisch aangedreven sloepen.

Klassieke schepen
Sinds jaar en dag is er op Boot Holland ook een Rond- en Platbodempaviljoen. Voor 2014 wordt dit twee keer zo groot. Naast rond- en platbodems is er ook ruimte voor ander historisch erfgoed en klassieke schepen. Vanuit die laatste groep hebben zich tien eigenaren met boot aangemeld en hebben ruim vijftien bedrijven die verschillende expertises en ambachten vertegenwoordigen, toegezegd.

Boot Holland 2014 wordt gehouden van 7 tot en met 12 februari 2014 in het WTC Expo in Leeuwarden.

Info convenant van Emmeloord (motorbootkartel): http://www.frieslandhollandnieuws.nl/entry/de-zoete-wraak-van-boot-holland-kleinere-spelers-grijpen-in-groten-getale-hun-kans
Info beurs: www.boot-holland.nl

Grand Hotel Post Plaza wordt themahotel én groter
Enorm motorjacht in stand van Friesland Holland en...