‘Bolsward en Stavoren als leden Städtebund Die Hanse inzetten voor promotie Fryslân’

Albert Hendriks van Friesland Holland:

Elfstedenstad Bolsward heeft de allure van een echte Hanzestad. Foto: Friesland Holland.

WOLVEGA (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland pakt de promotie van de Friese Hanzesteden versneld op nu de gemeente Súdwest-Fryslân geen trek meer heeft in deelname aan Hanze-events.

De marketingorganisatie heeft een nieuw mobiel informatiekantoor (opbouw 405 cm lang, 180 cm breed en 230 cm hoog) met verwisselbare billboards op de zijkant. Daarop kunnen de Friese Hanzesteden in beeld gebracht worden als aan Hanzemanifestaties wordt deelgenomen. Passende Nederlandse en Duitse domeinnamen voor het bouwen van websites had het bureau al eerder vastgelegd.

Doodzonde
“In het verleden deden we wel eens zaken met de gemeente Bolsward als die deelnam aan een ‘Hansefest’ in Duitsland,” licht directeur Albert Hendriks van Friesland Holland in Wolvega toe. “Maar door schaalvergroting, zoals fusies van gemeenten, verwateren waardevolle kleinschalige internationale connecties, vaak tot stand gebracht door burgemeesters. Dat is doodzonde.”

Hendriks volgde recente discussies in de Leeuwarder Courant over Bolsward, of die nu wel of niet een Hanzestad is. “Je moet de connectie met de Hanze niet te administratief zien. Ik denk dat de visie van Bolsward-kenner Jan Keuvelaar (LC Podium 28 mei 2014) de meest reële is. In zo’n los-vast koopliedenvervond zou je zelfs Hindeloopen en Harlingen als Hanzesteden kunnen aanmerken. De Städtebund Die Hanse is een keten waarin in ieder geval Stavoren en Bolsward thuishoren, twee schakels waarmee je heel mooi en relatief voordelig vakantiebestemming Friesland in de schijnwerpers kunt zetten. Tal van Friese toeristische en ambachtelijke bedrijven, met name de zeilrederijen, jachtbouwers en koffie- en theebedrijven, hebben banden met de Duitse Noordzee- en Oostzeekust.

Afûk
Hendriks was juist ten tijde van de discussies over Hanzestad Bolsward, maandag 26 mei 2014, in gesprek met het taal- en cultuurinstiuut Afûk in Leeuwarden over de vermarkting van de Friese geschiedenis aan buitenlanders, onder andere aan Friezen om utens, in het buitenland woonachtige Friezen.
“Fiets-, vaar- en wandelarrangementen met veel cultuur en historie voor een speciaal publiek. Ik ontdek met name in Noord-Duitsland grote interesse voor onze geschiedenis, streekproducten en kookcultuur. Dat is ook de reden dat we daar aan allerlei evenementen deelnemen, zoals de MKW Aktionstage in Großefehn en het Hafenfest in Papenburg in de deelstaat Niedersachsen.”  

Interessante link:
http://www.hanse.org/de/hansestaedte/nordseeraum/

De zeilschepen van Stavoren varen al eeuwen langs de Nederlandse- en Duitse kust en doen met cruisegasten Hanzesteden aan. Foto: Friesland Holland. De zeilschepen van Stavoren varen al eeuwen langs de Nederlandse- en Duitse kust en doen met cruisegasten Hanzesteden aan. Foto: Friesland Holland.
De nieuwe promotietrailer van Friesland Holland heeft op de zijkant wissellijsten van 300 x 150 cm. Foto: Friesland Holland. De zeilschepen van Stavoren varen al eeuwen langs de Nederlandse- en Duitse kust en doen met cruisegasten Hanzesteden aan. Foto: Friesland Holland.
Veel Friese charterjachten in Overijssel
Glamping: meer comfort en beleving