ANWB-directeur deelt visie sprekers symposium bij Seedykstertoer

Meer doen met UNESCO werelderfgoed Waddenzee

MARRUM (NL) –  Guido van Woerkom, directeur van de ANWB, vindt dat er meer uit de erfgoedstatus van de Waddenzee te halen is, toeristisch dan. Die mening ventileerde hij tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland. Hij zei bijna hetzelfde wat sprekers op een symposium met It Fryske Gea bij Seedykstertoer zeiden, twee maanden geleden.

 

“Van Woerkom’s visie sluit perfect aan op de mijne ten aanzien van de Waddenzee en het aangrenzende land,” zegt Albert Hendriks. Zijn bureau voor toerisme Friesland Holland, dat veel op de Wadden betrekking hebbende nationale en internationale domeinnamen bezit, bouwt onder andere een website voor de nieuwe vakantie- en dagje-uit-formule WaddenzeeLand. Er is al een mooie stand op tournee in Duitsland en België en de eerste advertenties verschijnen nog deze maand in toeristische magazines. Een magazine over de regio met het UNESCO-werelderfgoed is in de maak.

Seedykstertoer: infocentrum
Hendriks plant een centraal infocentrum bij activiteitenboerderij Seedykstertoer in het Noord-Friese Marrum, bekend om de dobbepaarden en de rondritten per trekker en wagen door het buitendijkse natuurgebied van It Fryske Gea. “Ideaal voor een kijk over de dijk. En het bedrijf is praktisch altijd open. Men kan er eten en drinken, een fiets of paard huren, kamperen en fantastisch wandelen.”
Op de deel van de boerderij was 21 oktober 2011 een symposium ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Seedyksteroer waar sprekers woorden van gelijke strekking als van de ANWB-baas uitten.

WaddenzeeLand
WaddenzeeLand omvat de Friese Waddenzee, het aangrenzende terpenland met buitendijkse natuurgebieden, Nationaal Park Lauwersmeer en de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog.
“Het gaat om duurzame fiets-, wandel- en bootvakanties die door de toerist als een ware opluchting moeten worden ervaren,” zegt Albert Hendriks. “Eindeloos ver kunnen kijken, ongekende stilte, schone lucht, een schaap op je pad, donkere nachten en een laag verplaatsingstempo. Iemand uit Parijs of de Alpen moet de tijd hebben het onvoorstelbare, het onbekende te verwerken. Wordt hem dat “in-the-middle-of-nowhere-gevoel” teveel, dan hebben we voor hem het bruisende historische decor van de Elfsteden Harlingen, Franeker, Leeuwarden en Dokkum achter de hand.”

Natuurlijk ritme
Hendriks: “Uitgangspunt van een WaddenzeeLand-vakantie is dat je ongestoord jezelf en het ritme van de natuur ontdekt: licht en donker, eb en vloed. Het is ook een kennismaking met de geuren, kleuren en smaken van streekproducten, de ontstaansgeschiedenis van het landschap, de cultuur van de kust- en eilandbewoners, inclusief hedendaagse kunst en ambachten.”

Arrangementen
Het bureau voor toerisme ontwikkelt een reeks arrangementen voor verschillende interesse-, leeftijds- en validiteitsgroepen. “65-plussers hebben andere voorkeuren qua accommodatie en entertainment dan gezinnen met jonge kinderen of personeelsverenigingen. In het gebied is een rijke schakering aan kleinschalige verblijfsaccommodaties, bezienswaardigheden en entertainment. Rust- en krachtgevende natuur en cultuur vormen de basis,” zo Hendriks.

Advertenties voor de promotie van WaddenzeeLand. Aan de arrangementen wordt gewerkt. Advertenties voor de promotie van WaddenzeeLand. Aan de arrangementen wordt gewerkt.

Advertenties voor de promotie van WaddenzeeLand. Aan de arrangementen wordt gewerkt.


Speech Guido van Woerkom: http://www.kvk.nl/nieuws/
Info: www.seedykstertoer.nl

Bureau voor toerisme Friesland Holland op tournee ...
Friesland Holland niet naar Vakantiebeurs Utrecht